Nieuws 2024


Verontrustende signalen niet-begeleide minderjarigen

Net zoals de Vlaamse Kinderrechtencommissaris in een artikel voor Knack benadrukte, roept ook CANO Vlaanderen op tot een urgente en integrale aanpak voor een groeiende groep (steeds jongere) niet-begeleide minderjarigen wiens rechten geschonden worden. Deze jongeren zijn niet alleen om politieke redenen in België, maar worden ook slachtoffer van mensenhandel en smokkel. Criminele netwerken maken voortdurend misbruik van hen, wat resulteert in misbruik, geweld en trauma. Deze dynamieken zijn ook merkbaar in de leefgroepen. CANO Vlaanderen bepleit bij Opgroeien en betrokken stakeholders een plan van aanpak om samen de rechten van deze jongeren te waarborgen

 


CANO labo


CANO-krachtlijnen 2024-2025

Aan het begin van een CANO-werkjaar (1 april) worden krachtlijnen vastgelegd die geënt zijn op de ambities in het CANO-protocol. Deze krachtlijnen vormen de focus en zijn tegelijk de thema's die ontwikkeld worden doorheen het werkjaar.


Rechtenbenadering

'...de kijk op mensenrechten geldt als referentie- en handelingskader, met bijzondere aandacht voor sociale grondrechten en de rechten van het kind'.  Voor het derde jaar op rij gaan we verder op dit (nieuwe) uitgangspunt uit het CANO-protocol (2021) dat tot doel heeft de samenleving rechtvaardiger maken. De externe studiedag 'CANO vertelt: over sociale grondrechten en Life Story Work als impactinstrument' illustreerde dat we als jeugdhulpsector ook beweging kunnen brengen in de praktijk door aandacht te hebben voor structurele weeffouten in de samenleving en te werken aan sociale grondrechten. 
Een afwegingskader om politiserend te werk te gaan, helpt hierbij.  In een volgende stap willen we:

  • politisering als begrip verder concretiseren en integreren in het denken en handelen van CANO-collega's, zowel vanuit begeleiders- als organisatieperspectief;
  • CANO-medewerkers laten kennismaken met het afwegingskader;
  • specifiek vinger aan de pols houden rond de thema's 'leerrecht', 'dak- en thuisloosheid bij kinderen en jongeren' en 'knelpunten in de begeleiding en ondersteuning aan niet-begeleide minderjarigen

CANO & samenleven
Overtuigd dat jeugdhulp vorm dient te krijgen in en en vanuit de samenleving ('de box van jeugdhulp afbreken i.p.v. institutionaliseren') formuleerde een procesgroep in 2023 de Groeitekst 'CANO & samenleven'. De inhoud raakte dermate aan de (actuele) CANO-identiteit waardoor er binnen de CANO-groep eerst tijd wordt genomen om een ambitie- en identiteitsoefening te maken, alvorens de acties rond CANO & samenleven verder vorm te geven.

CANO de Poule
Sinds haar ontstaan in 2020, heeft CANO de Poule een stevige beweging ingezet. Naast het aanbod van alternatieven op geslotenheid en beslotenheid alsook van TO-plekken in binnen- en buitenland, breidde CANO Vlaanderen de Poule uit naar vormen van verblijf die meer in de samenleving vervat zitten. Een projectmedewerker, ondersteund door een Stuurgroep van 6 CANO's, zette afgelopen 4 jaar lijnen uit met middelen uit de CANO-organisaties en het project JEZ.  De coördinatiefunctie van deze Poulemedewerker werd in 2024 overgeheveld naar de CANO's.  In de schoot van de Poule wordt ook de intervisie ondersteunende module (Lerend Netwerk) verder gezet met een 4-tal bijeenkomsten per jaar.  Focus blijft om CANO de Poule te verduurzamen wat betreft concept en middelen. 


Kwaliteit & protocol: Life Story Work
Tussen 2021 en 2024 werden elf levensverhalen van CANO-jongeren naar buiten gebracht a.d.h.v. Life Story Work. In 2024 dient flankerend actie-onderzoek, o.l.v. Veerle Soyez, verder te verduidelijken wat het potentieel is van deze narratieve methode.

Ongedefinieerd krachtlijn
Er wordt ruimte gemaakt voor een thema dat zich tijdens het CANO-werkingsjaar aandient en (al dan niet) voor iets radicaal kan staan. 


CANO-intervisie

Een aantal CANO's (o.m. Minor-Ndako, Oranjehuis, Huize St-Vincentius, Wingerbloei) hebben een specifiek begeleidingsaanbod voor niet-begeleide minderjarige vluchtelingen. Andere CANO-organisaties komen hiermee sporadisch in contact. Op 19 april lichtte Huize St-Vincentius haar werkingen Alfabet (categoriale leefgroep Zelem), Toekomst 18 (KWE Diest) en Omega (KWE Diest) toe, alsook de complexiteit en uitdagingen die gepaard gaan in deze trajecten aan niet-begeleide minderjarigen. 

Op de intervisie van 2 februari deelden de collega's van CANO-Binnenstad hun ervaringen in de toepassing van de 'Window of Tolerance' De methode wordt op maat toegepast (o.m. visualisatie, gebruik van metaforen) en is ingebed in het dagelijks spreken tussen begeleiding en jongeren. 


Move it!XS (CANO-sportdag)

Op 5 april genoten jongeren en begeleiders uit GGZ, de Gemeenschapsinstellingen en de CANO-organisaties opnieuw van een gevarieerd beweeg- en sportaanbod op Move it!XS.  Dit jaarlijks sportritueel (vroegere 'CANO-sportdag') vindt plaats sinds 2017; voor de 5e keer op rij stond G Sport Vlaanderen in voor een feilloze organisatie. 
We ontmoetten elkaar op de sportterreinen van Aalter.  Dankzij Club Brugge Foundation gaven de damesbeloftes van Club Brugge present met een workshop voetbal. Tijdens de middagpauze vond een penaltycup plaats waar de winnaars naar huis gingen met een sportzak en uitrusting van Club Brugge.  Deze zonnige dag is voor herhaling vatbaar! 
Volgend sporttreffen: sportintervisie 8 november 2024, Sportoase Leuven. 

#gsportvlaanderen #GelukkigSporten

Klik hier voor de Aftermovie en sfeervideo (beelden AVS)


Naslagwerk studievoormiddag CANO vertelt!

Op 15 maart vond onze tweejaarlijkse externe studiedag plaats in het VAC te Leuven. Meer info over 'CANO vertelt! over sociale grondrechten en Life-Story Work als impactinstrument' vind je hier terug.