Onderaan deze pagina kan u het CANO-nieuws van de voorbije jaren raadplegen
 

Nieuws 2025


CANO labo (intern en extern aanbod)


Chelsea's blues

 

 

De documentaire Chelsea's blues (2024) vertelt het verhaal van een meisje dat opgroeide in de jeugdhulp. Aan de hand van het kader van Life Story Work, werkten Danny en Warre Keuppens deze prachtige documentaire uit. 


Beschikbaar op 
VRTMAX t.e.m. 23 augustus 2025.


Voorstelling "Was ik maar een muis"

"Was ik maar een muis" is een nieuwe voorstelling van Niels "Stoomboot" Boutsen waarin hij de verhalen van jongeren in de jeugdhulp vertelt op zijn eigen manier. 
Twee jaar lang schreef hij samen met bewoonsters van De Rotonda, een opvang- en begeleidingscentrum voor tienermeisjes in Leuven, liedjes. Over hun dagelijks leven in De Rotonda, over het leven buiten het centrum, over hun grote en kleine beslommeringen.  Zijn blik op de wereld van jongeren en de jeugdhulp werd breder, en nu wil hij dankzij deze voorstelling ook de blikken van anderen verbreden.  Zonder taboes en zonder schroom, maar met heel veel menselijkheid en een vleugje humor, neemt Niels je mee in zijn ervaringen.  
Samen met moderator Joris Hessels, een ervaringsdeskundige en het publiek gaat Niels na de voorstelling in gesprek over de zin en onzin van de jeugdhulp.  Iedereen kan in alle openheid vragen stellen na de voorstelling, of anoniem via mail voor de voorstelling. 

 

Caroline Vrijens“Als Kinderrechtencommissaris ben ik heel blij met deze voorstelling. Het is zo belangrijk dat de verhalen van jongeren uit de jeugdzorg gehoord worden door een breed publiek. De manier waarop jongeren zelf hun stem konden laten horen bij het tot stand komen van de voorstelling, is een prachtig voorbeeld van participatie.” 

CANO-intervisie

Twee collega's van Minor-Ndako lichtten op 6 juni de procedure tot gezinshereniging toe aan de intervisieploeg.    Omwille van de grote nood (o.m. complexe materie, versnipperde info, kruising van juridische en pedagogische materie) heeft de organisatie voor zichzelf een visie, kader en handvaten ontwikkeld om een aanvraag tot gezinshereniging te begeleiden. 
Minor-Ndako is opgericht in 2000 voor de opvang en begeleiding van buitenlandse niet-begeleide minderjarigen.  Niet lang na de oprichting kwam de vraag om de expertise met andere culturen om te zetten naar een aanbod voor kinderen uit Brussel. 

Op 3 april trok de intervisieploeg naar Jongerenwerking Pieter Simenon in Lommel.  In september 2023 werd hun nieuwbouw, een ontwerp van B-ILD, voor het eerst in gebruik genomen. Het ontwerpproces alsook de geest achter het ontwerp (o.m. reflectie van de CANO-missie) werden toegelicht. Typerend is "het erf", de binnenplaats die zorgt voor ontmoeting en verbinding voor wie op de site rondloopt.  Ook de vernieuwde 'samenlevingsovereenkomst' voor de jongeren kreeg sinds de verhuis een update.  

De jongerencluster Yidam & Yugen van Psychiatrisch Centrum Gent/Sleidinge leidde op 28 februari de intervisie met als thema 'cultuursensitief werken met jongeren en gezinnen'. A.d.h.v. casusbespreking werden antwoorden gezocht in de omgang met verschillende verwachtingen en mandaten in begeleidingstrajecten. 


Move it!XS (CANO-sportdag)

17 april vond voor de 10e maal op rij dè sportdag plaats voor jongeren en begeleiders uit jeugdzorg, GGZ en jongerenafdelingen van armoedeverenigingen. De 250 deelnemers konden 4 sportsessies naar keuze bijwonen in De Nekker te Mechelen. De organisatie kwam tot stand tussen G-Sport Vlaanderen en Piet de Boer, G-sportambassadeur van de stad Mechelen en voetbalicoon van KV Mechelen.  Als extraatje kregen alle deelnemers een hoodie mee en werden 8x 4 tickets verloot voor een match van KV Mechelen.  Ook de winnaars van de penaltycup (met de eerste keeper van de beloften in de goal) kregen een wedstrijd T-shirt mee naar huis. 


CANO-krachtlijnen 2025-2026

Aan de start van elk CANO-werkingsjaar (1 april) legt het CANO-samenwerkingsverband krachtlijnen vast die de focus en inhoud voor het komende jaar bepalen. 

Rechtenbenadering

'...de kijk op mensenrechten geldt als referentie- en handelingskader, met bijzondere aandacht voor sociale grondrechten en de rechten van het kind'.  Dit uitgangspunt werd in 2021 voor het eerst vermeld in het CANO-protocol en in 2025 herbevestigd tijdens het uitschrijven van de CANO-ambities. Als samenwerkingsverband ijveren we voor een samenleving met toegang tot sociale grondrechten voor elke jongere en jongvolwassene.  Hierin gaan we breder dan 1 op 1 begeleiding.  Structurele inbreuken willen we aanhangig maken door (o.m.) politiserend te werken.  

Een groep CANO-medewerkers maakte begin 2025 concreet kennis met het afwegingskader van politiserend werken.  Deze vormingsdag, o.l.v. Bart Van Bouchaute en Elke Plovie, stimuleert om het proces van politiserend werken verder uit te rollen binnen het samenwerkingsverband en binnen de CANO's. 
In een volgende fase willen we: 

  • vervolgstappen onderzoeken in de verdere uitwerking van politiserend werken;
  • op vraag en in samenwerking met SAM vzw de eerste politiserende praktijken binnen de CANO's neerschrijven in een cahier over 'jeugdhulp en politiserend werken';
  • specifiek aandacht geven aan drie thema's: leerrecht, dak- en thuisloosheid bij kinderen en jongeren i.s.m. Dakuzie, de precaire leefsitaties van niet-begeleide minderjarige vluchtelingen die slachtoffer zijn van mensenhandel.

Protocol & kwaliteit: cijfermatige impact
Sinds 2021 maken we de impact en uitgangspunten van CANO zichtbaar.  Waar mogelijk, wordt een (academische) partner betrokken i.f.v. onderzoek.  De wijze van dataverzameling (cijfers en verhalen van trajecten) wordt afgewisseld.  Tussen 2021 en 2025 werden levensverhalen uitgewerkt a.d.h.v. de methode van Life Story Work i.s.m. Prof. Veerle Soyez.  In 2025-2026 willen we de aanzet doen om visie-gedreven cijfermateriaal te verzamelen. We doen dit o.m. voor een overheid om ons kritisch te laten bevragen (inspiratie en verduidelijking van complexiteit) en i.f.v. zelfreflectie. 


Ambitie en identiteit

 

Tussen 2023 en 2025 doorliepen de 14 CANO-organisaties een gezamenlijke ambitie- en identiteitsoefening. Het resultaat is een ambitiedocument met 3 strategische doelstellingen die gaandeweg (en komende jaren) geïmplementeerd worden.  Dit gebeurt door de principes inhoudelijk te vertalen op niveau van de CANO-structuur (staf- en directieoverleg, intervisiegroep).
Nu de ambitietekst er ligt, krijgen twee zaken specifiek aandacht: (1) het resultaat van de identiteitsoefening wordt geblend met de groeitekst van de werkgroep 'CANO & samenleven' (werkgroep 2018); (2) als samenwerkingsverband blijven we het belang van vloeibare trajecten (doen wat nodig is) aanstippen en ijveren we mee voor een financieringsmodel die dit mogelijk maakt.

CANO de Poule
CANO de Poule, ontstaan in 2020, is de verzamelnaam voor een aanbod van alternatieven op geslotenheid en beslotenheid, TO-plekken in binnen -en buitenland en verblijfsvormen die meer in de samenleving vervat zitten. 
De uitwerking krijgt vorm d.m.v. een Stuurgroep van 7 CANO's en een Lerend Netwerk met een intervisiestructuur.  Mits blijvende focus op de doelstellingen en operationalisering van de Poule, is het format na 5 jaar matuur genoeg om te verduurzamen.  Tegelijk stellen we vast dat dit de enige Vlaamse intervisietafel is rond ondersteunende begeleiding.  Het lijkt zinvol om de link naar het Agentschap warm te houden en de betekenis van deze module voor de jeugdhulp verder te exploreren.

Ongedefinieerde krachtlijn
Er wordt ruimte gemaakt voor een thema dat zich tijdens het CANO-werkingsjaar aandient en (al dan niet) voor iets radicaal kan staan.


Vormingsdag politiserend werken

Voor het derde jaar op rij verdiepten de CANO's zich in hun rol om, naast het individuele begeleidingswerk, te sleutelen aan de randvoorwaarden van een rechtvaardige samenleving. Vertrekpunt voor de vormingsdag politiserend werken waren trajecten van jongeren waarover verontwaardiging heerst of onrecht in wordt ervaren. In een volgende stap bespraken we strategieën om de aangeraakte kwesties zichtbaar te maken, alsook wat voor- en nadelen waren hieraan verbonden. Bart Van Bouchaute en Elke Plovie die de vorming leidden, ontstaken een activistisch vlammetje... Van collega's vernamen we nadien dat ze het 'mandaat voelden' om op een structurele wijze naar begeleidingswerk te kijken, alsook dat er meer bewustzijn was ontstaan rond processen van macht en tegenmacht en hoe we elkaar nodig hebben om positieve zaken structureel aan te pakken. Wordt vervolgd!